Kolosāls kalmārs

  Kolosāls kalmārs Attēla avots

Kolosālais kalmārs (Mesonychoteuthis hamiltoni), pazīstams arī kā Antarktikas kalmārs vai milzu kalmārs, ir Cranchiidae dzimtas pārstāvis un vienīgais Mesonychoteuthis ģints pārstāvis. Tas apdzīvo dienvidu okeānu un tiek uzskatīts par lielāko kalmāru suga pēc masas, sasniedzot vismaz 495 kilogramus (1091 mārciņu).

Kolosālais kalmārs ir zināms tikai no neliela skaita īpatņu, un tik maz ir zināms par šo kalmāru sugu. Tas ir saistīts ar faktu, ka viņi dzīvo dziļi okeānā sasalušos ūdeņos. Tomēr mēs zinām, ka tiem ir līdzīgs izskats kā citiem Cranchiidae dzimtas pārstāvjiem, ar āķiem uz rokām un taustekļiem.

Pirmais ziņojums par milzīgu kalmāru tika ziņots 1925. gadā, kad kašalota vēderā tika atklāta galva un rokas. Kopš tā laika ir ziņots tikai par astoņiem pieaugušiem milzīgiem kalmāriem, un sešas no tām bija mirstīgās atliekas, kas iegūtas no noķerto kalmāru vēderiem. vaļi .



Neskatoties uz to, ka milzīgo kalmāru ir grūti noķert analīzei, tas netiek uzskatīts par apdraudētu un faktiski ir iekļauts IUCN Sarkanajā sarakstā kā vismazākais apdraudējums.

Kolosālas kalmāru īpašības

Kolosālais kalmārs ir vissmagākais dzīvais bezmugurkaulnieks sugas, sasniedzot svaru līdz 495 kg (1091 mārciņas). Tie var sasniegt līdz 14 m garumu un mantijas garumu no 2 līdz 4 m. Atšķirībā no vairuma kalmāru sugu, tai piemīt dziļūdens gigantisms, kas nozīmē, ka tas ir ārkārtīgi liels, salīdzinot ar apkārtni.

Kolosālajam kalmāram ir astoņas rokas un pāris garu taustekļu tāpat kā citām kalmāru sugām, bet 25 rotējoši āķi, kas sarindoti divās rindās to taustekļu galos, kas ir unikāls šai sugai Cranchiidae dzimtā.

Viņu ķermenis ir konisks, un tiem ir divas platas spuras, kas palīdz viņiem pārvietoties dziļos ūdeņos. Kolosālajam kalmāram ir arī lielākās dzīvnieku valstībā reģistrētās acis, kuru paredzamais diametrs ir no 30 līdz 40 cm (12 līdz 16 collas).

Kolosāls kalmāru dzīves ilgums

Nav skaidrs, cik ilgi dzīvo kolosālais kalmārs. Tomēr tos uzskata par gonohoriskiem, kas nozīmē, ka tie mirst neilgi pēc vaislas un pārošanās.

Kolosāla kalmāru diēta

Tiek uzskatīts, ka kolosālie kalmāri barojas ar chaetognatha, lielām zivīm, piemēram, Patagonijas zobzivīm, un mazākiem kalmāriem. Šiem dzīvniekiem nav nepieciešams ļoti daudz ēst; piemēram, viena 5 kg smaga zobzivs var nodrošināt pietiekami daudz enerģijas, lai 500 kg smagais kalmārs varētu izdzīvot līdz 200 dienām. Tiek uzskatīts, ka tie ir slazds plēsēji, kas ir atkarīgi no āķiem, lai noķertu laupījumu, un netiek uzskatīts, ka tie izmanto daudz enerģijas, dzenoties pēc medījuma.

  Kolosāls kalmārs
© Citron

Kolosāla kalmāru uzvedība

Tiek uzskatīts, ka šie dzīvnieki dzīvo diezgan lēni. Viņiem nav daudz pārtikas prasību, un viņi dzīvo tik dziļi, ka izbēg no lielākās daļas laupījuma.

Kolosāls kalmārs var peldēt ar ātrumu 20 jūdzes stundā (32 kmph). Tiek uzskatīts, ka viņi neizmanto papildu enerģiju, dzenoties pēc laupījuma, tā vietā izmanto savas lielās acis un lielisko redzi, lai veiktu redzi.

Kolosāla kalmāru pavairošana

Kolosālo kalmāru vairošanās paradumi lielākoties nav zināmi, taču mēs varam izdarīt pieņēmumus, pamatojoties uz citām kalmāru sugām. Visi kalmāri dēj olas. Daži var dēt atsevišķas olas, bet citi dēj olu kopas lielā želejveida peldošā masā. Kad olas ir izšķīlušās, mazuļiem var paiet viens līdz trīs gadi, lai tie kļūtu pilni.

Tiek spekulēts, ka kolosālo kalmāru tēviņiem ir dzimumlocekļi, kas ir neparasti kalmāriem. Pieaugušā kolosālā kalmāra mātīte ir atklāta daudz seklākos ūdeņos, kas, iespējams, nozīmē, ka mātītes nārsto seklākos ūdeņos, nekā to parastajā dziļumā.

Kolosālo kalmāru atrašanās vieta un dzīvotne

Kolosālie kalmāri ir sastopami Dienvidu okeānā no Antarktīdas līdz Āfrikas, Dienvidamerikas un Jaunzēlandes dienvidu galiem. Domājams, ka tiem jādzīvo vismaz 2200 m dziļumā, jo tie atrasti kašalotu kuņģos.

Jaunie kolosālie kalmāri tomēr mēdz dzīvot okeāna augšējos 1000 m un nav atrasti zemāk par 1000 m. Kad kalmārs kļūst vecāks, tas pārvietojas dziļākos un tumšākos ūdeņos, iespējams, lai samazinātu iespēju to atklāt, kā arī lai samazinātu plēsonīgo ietekmi.

Kolosāls kalmāru aizsardzības statuss

Kolosālie kalmāri ir reti dokumentēti, taču netiek uzskatīts, ka tie ir apdraudēta suga. Tie ir iekļauti IUCN Sarkanajā sarakstā kā vismazākās bažas.

Līdz 2015. gadam tika reģistrēti aptuveni 12 milzīgi kalmāri, taču to varētu būt daudz vairāk, jo tos ir ļoti grūti izsekot.

Kolosālie kalmāru plēsēji

Pētnieki uzskata, ka kolosālie kalmāri ir galvenais barības avots to plēsējiem, kašaloti . Kolosālo kalmāru knābju atklāšana daudzu kašalotu kuņģos ir sniegusi galvenos pierādījumus par šo pieaugušo kalmāru izmēru, formu un dzīvotni.