Tomsona gazele

Attēla avots

Tomsona gazele Tomsona gazele ir mazākā, smalkākā un ātrākā no visām gazelēm. Dažkārt saukta par 'Tomiju', šī gazele tika nosaukta skotu pētnieka Džozefa Tomsona vārdā, kurš 1890. gadā izpētīja Āfriku. Šīs graciozās antilopes joprojām ir vienas no visizplatītākajām gazelēm Austrumāfrikā, un, lai gan to skaits, iespējams, ir samazinājies citās Āfrikas daļās. , Tomsona gazele joprojām plaukst lauksaimniecības zemēs, zālājos un savannās austrumos.

Tomsona gazeles apraksts

Tomsona gazeles ir 70–90 centimetrus garas un 60–90 centimetrus garas. Viņi sver aptuveni 12–85 kilogramus (26–187 mārciņas). Tomsona gazeļu tēviņi ir nedaudz lielāki nekā mātītes. Šīm pievilcīgajām gazelēm ir gaiši brūns kažoks un balta apakšdaļa. Tos no Granta gazeles var atšķirt pēc tumšās svītras, kas stiepjas pāri to sāniem. Viņu krusts ir balts, kas sniedzas tieši zem viņu stāsta.



Tomsona gazelēm uz sejas ir plāna melna svītra, kas iet uz leju no acs, tumšs zīmogs uz deguna un bāls plankums uz pieres. Tēviņiem ir gari smaili ragi, kas apzīmēti ar aptuveni 20 gredzeniem un ir izliekti atpakaļ un gali ir izliekti uz priekšu. Mātītēm vai nu vispār nav ragu, vai arī mazi, īsi, plāni ragi.

Thomson’s Gazelles ir slaidas kājas un īsa, melna aste, kas nepārtraukti šūpojas uz priekšu un atpakaļ kā logu slotiņas tīrītājs. Viņiem ir lielas ausis un acis, kā arī šaurs purns. Viņu galvas ir mazas, un tām ir viegls korpuss, kas ļauj ātri skriet un veikt asus pagriezienus. Lai kompensētu savu neaizsargātību līdzenumos, gazelēm ir lieliska dzirdes sajūta, kas padara tās īpaši uzmanīgas pret skaņām. Viņiem ir arī lieliska oža un redze, kas ir viņu galvenais savstarpējās saziņas avots.

Gazeļu tēviņus sauc par 'bukiem', bet gazeļu mātītes - par 'does'.

Tomsona gazeļu dzīvotne

Tomsona gazeles ir sastopamas sausos, zālainos līdzenumos Sudānā, Tanzānijā un Kenijas Serengeti apgabalos. Viņi dod priekšroku zālājiem un krūmu stepēm ar stipri noganītu, nomīdītu zāli. Gazeles var palikt ganībās ilgi pēc tam, kad lielākie zālēdāji ir pametuši.

Tomsona gazeļu diēta

Tomsona gazeles ir zālēdāji. Tomsona gazeles barojas ar zāli un citu zemu veģetāciju. Viņi arī pārlūkos krūmus. Lielāko daļu vajadzīgā ūdens iegūst no veģetācijas, ko viņi ēd, lai gan viņi vairāk paļaujas uz ūdeni nekā Granta gazele. Tomsona gazeles pulcējas lielos ganāmpulkos, lai pabarotu, iespējams, to skaita drošības dēļ. Tie pulcēsies arī ar gnu, zebru un liellopiem, jo ​​šie lielākie dzīvnieki samīdīs garās zāles, padarot gazelei daudz vieglāk ēst īso zāli.

Tomsona gazeļu uzvedība

Gazele ir daudzu savannas plēsēju, piemēram, lauvu, leopardu, hiēnu, medību suņu un gepardu, galvenais pārtikas produkts. Tomsona gazeles ir ļoti ātri dzīvnieki un dažreiz var apsteigt savus plēsējus. Sākotnējā lidojuma laikā no uzbrucējiem gazele var sprintēt ar ātrumu līdz 80 kilometriem stundā (50 jūdzes stundā) apmēram 15–20 minūtes. Šie iespaidīgie sprinteri arī skrien īpašos veidos, lai sazinātos ar pārējo ganāmpulku un mulsinātu vajātāju. Gazelēm bēgot, tās veic pēkšņus ierobežojošus lēcienus augstos lokos. Šo uzvedību sauc par “izvilkšanu” vai “stošanu”, un tas apgrūtina gazeles notriekšanu plēsējam.

Kad gazele pamana vajājošu plēsēju, tā sāks brīdināt citas gazeles par briesmām, kā arī var pārsteigt viņu plēsēju. Vēl viena šādas uzvedības iespēja ir tāda, ka tā demonstrē viņu piemērotību cerībā, ka plēsējs atteiksies no vajāšanas vai ka plēsējam nevajadzētu uztraukties, mēģinot vajāt acīmredzami veiklo gazeli.

Tomsona gazeles ir sabiedriski dzīvnieki un dzīvo vairāk nekā 200 īpatņu ganāmpulkos. Tomsona gazeles dažreiz pulcējas kopā ar citiem pārnadžiem, piemēram, zebrām un citām antilopēm. Migrācijas laikā tūkstošiem gazeļu ceļos kopā, meklējot ūdeni sausajā sezonā. To teritorijas bez problēmām var pārklāties ar citām nagaiņu sugām. Tomēr daži var būt teritoriālāki un enerģiski aizstāvēt savas teritorijas, ja tiek apstrīdēti. Aizstāvošais tēviņš sadurs ragus ar savu pretinieku, uzvarētājs pēc tam ieņem teritoriju.

Tomsona gazeles iezīmē savas teritorijas robežas ar nelielu izdalījumu no smaržu dziedzeriem, kas atrodas zem acīm. Viņi katru dienu izdala sekrēciju uz zāles stiebriem aptuveni 20 pēdu attālumā viens no otra.

Tomsona gazeles reprodukcija

Gazeļu mātītes pēc lietus sezonas parasti dzemdē vienu mazuli, ko sauc par brūnu, pēc 5–6 mēnešu grūsnības perioda. Pēc dzemdībām mātes pirmās 3 nedēļas paslēpj jaunzīli augstā zālē un divas reizes dienā atgriežas to barot, līdz tas ir pietiekami vecs, lai pievienotos ganāmpulkam.

Fawns ir dzeltenbrūns krāsojums, kas palīdz tiem palikt maskēties, kad slēpjas atklātā laukā. Viņi var arī palikt ļoti nekustīgi ilgu laiku. Lai gan pieaugušas gazeles var palaist lauvu vai gepardu, gandrīz puse no visiem jaunzīliem pazudīs plēsoņām pirms pilngadības sasniegšanas. Tomsona gazeļu mātīte var dzemdēt divas reizes gadā, kas ir neparasti nagaiņiem. Tomsona gazeles dzīves ilgums savvaļā ir 10–15 gadi.

Tomsona gazeles saglabāšanas statuss

Lai gan medību un dzīvotņu zaudēšanas dēļ dažos Āfrikas apgabalos to skaits ir samazinājies, Tomsona gazele nav apdraudēta, un IUCN to ir klasificējusi kā 'vismazāko bažas'.