33 izmirušie putni — nekad vairs neredzēs

Pēc zinātnieku domām, ik pēc 24 stundām izmirst 150-200 augu, kukaiņu, putnu un zīdītāju sugas.

Tas ir gandrīz 1000 reižu lielāks nekā “dabiskais” vai “fona” rādītājs, un, pēc daudzu biologu domām, tas ir lielāks par jebko, ko pasaule ir redzējusi kopš dinozauru izmiršanas gandrīz pirms 65 miljoniem gadu.

Putni cilvēki vairāk nekā citi dzīvnieki izjūt ekoloģisko spiedienu. Dzīvotņu zudums, klimata pārmaiņas, barības avotu zudums, introducēti plēsēji un cilvēku plēsēji ir izzuduši daudzas putnu sugas.



Zemāk esošajā sarakstā ir parādīta tikai daļa no pārsteidzošajiem putniem, ko mēs gadsimtu gaitā esam zaudējuši cilvēku medību un to dzīvotņu postīšanas dēļ.

1. Dodo putns (†Raphus cucullatus)

  dodo-putns-3283196

Dodo putns ir izmirusi nelidojošu putnu suga, kuras dzimtene bija Maurīcijas sala. Dodo putns, iespējams, ir vislabāk pazīstams ar savu lielo izmēru un lielo, neveiklo izskatu.

Dodo putns bija ļoti lēns skrējējs un nevarēja lidot, tāpēc jūrniekiem un citiem dzīvniekiem bija viegli tos medīt. Dodo putni bija arī zināmi kā ļoti draudzīgi un uzticīgi cilvēkiem, kas veicināja to nāvi. Tiek uzskatīts, ka pēdējais Dodo putns nomira 1681. gadā, un tagad šī suga ir izmirusi.

Pirmo reizi Dodo putnu 1507. gadā atklāja portugāļu jūrnieki, kas piešķīra Maurīcijas salai nosaukumu. Tas ātri kļuva par populāru mērķi jūrniekiem un citiem dzīvniekiem, kuri meklē vieglu maltīti. Dodo putni tika medīti gaļas dēļ, kas tika uzskatīta par stingru un nebaudāmu. Šī medību spiediena rezultātā Dodo putnu populācija strauji samazinājās.

Neskatoties uz izzušanu, Dodo putns ir kļuvis par nozīmīgu aizsardzības simbolu. Dodo putns atgādina, ka pat šķietami bezpalīdzīgi un neaizsargāti dzīvnieki var izmirt, ja mēs par tiem nerūpēsimies. Mums smagi jāstrādā, lai aizsargātu visas sugas, lai cik mazas vai nesvarīgas tās šķistu.

2. Karolīnas papagaiļa (†Conuropsis carolinensis)

  conuropsis_carolinensis_carolina_parakeet-3608182
Pēdējais pārbaudītais Karolīnas papagailis nomira 1918. gada februārī Sinsinati zoodārzā. Šeit ir Karolīnas papagaile ( Conuropsis carolinensis ) publiski izstādīts Fieldas Dabas vēstures muzejā, Čikāgā. Džeimsa Sentdžona fotogrāfija

Karolīnas papagailis (Conuropsis carolinensis) bija neotropu papagaiļu suga, kuras dzimtene bija ASV austrumu, vidusrietumu un līdzenuma štati. Tas bija vienīgais Conuropsis ģints pārstāvis, un tiek uzskatīts, ka tas ir cieši saistīts ar Dienvidamerikas Aratinga papagaiļiem.

Karolīnas papagailis bija mazs vai vidēja izmēra papagailis, kura garums no knābja līdz astei bija aptuveni 9 collas (23 cm). Carolina Parakeet bija zaļš apspalvojums ar dzelteniem akcentiem uz spārniem un asti. Tas bija sabiedrisks putns un parasti dzīvoja ganāmpulkos no 4 līdz 40 indivīdiem.

Tā bija vispārēja barotava un ēda dažādus augļus, sēklas un riekstus. Zināms, ka Carolina Parakeet ēd arī tādus labības augus kā kukurūza, kvieši un rīsi. Putns dzīvoja masīvos, trokšņainos baros, kuros bija līdz 200 – 300 putnu.

Karolīnas papagaiļa savulaik bija plaši izplatīta Amerikas Savienoto Valstu dienvidaustrumos, bet 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā strauji samazinājās biotopu zaudēšanas un medību dēļ. Carolina Parakeet galvenokārt medīja tā spalvu dēļ un izmantoja sieviešu modes aksesuāros, piemēram, cepurēs un kleitās.

Pēdējo reizi savvaļā tas tika redzēts 1904. gadā un tagad ir izmiris. Neliels skaits Carolina Parakeets tika turēti nebrīvē, taču neviens no tiem neizdzīvoja pēc 20. gadsimta 20. gadiem.

3. Bahmaņa straume (Vermivora bachmanii)

  bachmans-warbler-7415224

Bahmaņa zīle (Vermivora bachmanii) bija mazs dziedātājputns, kas bija endēmisks ASV dienvidaustrumos un vidusrietumos un ziemoja Kubā. Pēdējā apstiprinātā šīs sugas novērošana notika 1988. gadā, un tagad tā tiek uzskatīta par izmirušu.

Šī straume tika nosaukta Džona Bahmana, 19. gadsimta dabaszinātnieka no Dienvidkarolīnas, vārdā. Bahmaņa kārklis bija mazs putns, kura garums bija tikai 4–5 collas. Tam bija dzeltenas krūtis un vēders ar pelēcīgi brūnu muguru. Arī putnu tēviņiem galvā bija melna cepure.

Šī straume galvenokārt barojās ar kukaiņiem, kurus tas noķēra, meklējot barību kokos un krūmos. Tā vairošanās vieta atradās blīvos un purvainos mežos.

Pirmo reizi Bahmana spārni aprakstīja 1832. gadā, taču tikai 19. gadsimta beigās tika atklāts tā vairošanās biotops.

Tika uzskatīts, ka strabulis bija izmiris līdz 20. gadsimta sākumam, bet neliela populācija tika atrasta 20. gadsimta 30. gados Luiziānas purvos.

20. gadsimta otrajā pusē šī straume strauji samazinājās biotopu zuduma un degradācijas dēļ.

4. Noslēpumainais strazds ( Aplonis mavornata )

  aplonis_mavornata-1911850

Noslēpumainais strazds (Aplonis mavornata) bija mazs dziedātājputns, kas tika atrasts Mauke salā Kuka salās.

Noslēpumainais strazds bija tumši brūns putns ar dzeltenām acīm. Tam bija garš, izliekts knābis, ko tas mēdza ēst kukaiņus. Šis putns bija pazīstams arī ar savu skaisto dziedāšanas balsi.

Noslēpumainais strazds dzīvoja mežos un bija zināms arī dārzos. Pēdējo reizi šis putns tika novērots 1892. gadā, un tiek uzskatīts, ka tas ir izmiris biotopu zaudēšanas un introducēto plēsoņu dēļ.

5. Tasmānijas emu (†Dromaius diemenensis)

Tasmānijas emu bija liels, nelidojošs putns, kura dzimtene bija Tasmānijas sala.

Tasmānijas emu, visticamāk, izraisīja vairāku faktoru kombinācija, tostarp Eiropas kolonistu medības un plēsīgo dzīvnieku, piemēram, lapsu un kaķu, ievešana Tasmānijā. Tasmānijas emu zaudēšana ir traģisks cilvēku izraisītas izmiršanas piemērs un uzsver nepieciešamību veikt saglabāšanas pasākumus, lai aizsargātu apdraudētās sugas.

6. Arābu strauss (†Struthio camelus)

  arābu strauss-4135727

Arābijas strauss bija strausu pasuga, kuras dzimtene bija Arābijas pussalas daļām. Viņi bija izmiruši divdesmitā gadsimta sākumā.

Arābu strauss bija nedaudz mazāks par citiem strausi, un tam bija sarkanīgāks apspalvojums. Precīzi tās izzušanas iemesli nav zināmi, taču tiek uzskatīts, ka savu lomu spēlēja medības un biotopu zudums. Plaša šaujamieroču un vēlāk arī mehānisko transportlīdzekļu ieviešana iezīmēja šīs pasugas izzušanas sākumu.

Mūsdienās arābu strausu atceras kā svarīgu reģiona dabas vēstures daļu.

7. Lielais Auk

  liels-plus-6330094

Lielais putns (Pinguinus impennis), pazīstams arī kā putns, bija liels, nelidojošs putns, kura dzimtene bija Ziemeļatlantijas akmeņainie apgabali. Pēdējais zināmais indivīds nomira 1844. gadā, un tagad šī suga ir izmirusi.

Lielais Auk bija melnbalts, ar biezu dūnu spalvu slāni, kas to uzturēja siltu Ziemeļatlantijas aukstajos ūdeņos. Tam bija garš, smails knābis, ar kuru tas mēdza ķert zivis, un tā spārni bija mazi un lidošanai nederīgi.

Lielie auki dzīvoja lielās kolonijās uz akmeņainām salām, kur no jūraszālēm un spalvām veidoja ligzdas. Viņi izdēja vienu olu gadā, ko abi vecāki inkubēja 39 līdz 44 dienas pirms olas izšķilšanās.

8- Pagāniskais niedru strabulis – Acrocephalus yamashinae

  pagāniskais niedru zīle-2037909

Pagānu niedres straume (Acrocephalus yamashinae) bija putnu suga, kas bija endēmiska Pagāniskajā salā Marianas ziemeļu salās. Dažkārt to uzskatīja par lakstīgalas niedru stīgas pasugu. Pēdējo reizi šis putns tika novērots 1963. gadā, un šobrīd tiek uzskatīts, ka tas ir izmiris. Apsekojumos 1970., 1980., 2000. un 2010. gadā sugas pēdas netika atrastas.

Pagānu niedres straume bija mazs dziedātājputns ar brūnu augšdaļu un bālāku apakšdaļu. Tam bija brūna svītraina galva un tievs knābis. Precīzs šī putna izmērs nav zināms, taču tas pēc izmēra bija līdzīgs citiem niedru stīgas.

Pagānu niedres straume tika atrasta zāliena apvidos netālu no saldūdens mitrājiem. Tās uzturs sastāvēja no maziem kukaiņiem un citiem bezmugurkaulniekiem.

Galvenais drauds pagāniskajam niedru stērbim bija dzīvotņu zudums cilvēku darbības dēļ salā. Pagānu sala tika izmantota lauksaimniecībai un ganībām, kā rezultātā tika zaudēti mitrāji un zālaugu platības. Turklāt draudus šim putnam radīja arī plēsīgo dzīvnieku, piemēram, kaķu un žurku, ievešana.

9. Seišelu salu papagailis (†Psittacula wardii)

  Seišelu salas-papagailis-3511426

Seišelu salu papagailis (Psittacula wardii) bija Seišelu salām endēmiska papagaiļu suga. Tas tika uzskatīts par izmirušu līdz 1906. gadam.

Seišelu salu papagailis bija vidēja izmēra papagailis, kura garums bija aptuveni 41 cm. Tam bija zaļš ķermenis ar dzeltenu galvu un sarkanu knābi. Putns tika atrasts Mahē, Praslinas un Silueta salās.

Seišelu salu papagaiļu pirmo reizi aprakstīja britu ornitologs Edvards Blaits 1866. gadā. Putns tajā laikā bija izplatīts, taču tā populācija strauji samazinājās biotopu zaudēšanas un medību dēļ. Pēdējais paraugs tika savākts 1881. gadā.

Tiek uzskatīts, ka Seišelu salu papagailis ir izmiris vairāku faktoru, tostarp biotopu zaudēšanas, medību un introducēto plēsoņu, dēļ. Viņus intensīvi vajāja lauksaimnieki un kokosriekstu plantāciju īpašnieki. Putns tika medīts arī apspalvojuma dēļ, no kura tika izgatavotas cepures un citi dāmu aksesuāri.

10. Laysan Rail († Porzana Palmeri)

  laysanralle-8155360

Laisanas dzelzceļš (Porzana palmeri) bija mazs, nelidojošs putns, kura dzimtene bija Havaju salas Laysan. Tas izmira mājas trušu izraisīto dzīvotņu zaudēšanas un, visbeidzot, Otrā pasaules kara rezultātā.

Pirmo reizi šo putnu 1874. gadā aprakstīja zinātniskais pētnieks Henrijs Palmers, kurš atzīmēja tā mazo izmēru un spārnu trūkumu. Tā bija viena no vairākām izmirušajām Havaju salu dzelzceļu sugām, tostarp Oahu dzelzceļš (Porzana sandvicensis) un Kauaʻi Nukupuʻu (Porzana kauaiae).

11. Pasažieru balodis (†Ectopistes migratorius)

  pasažieris-balodis-2189937

Pasažieru balodis (Ectopistes migratorius) bija Ziemeļamerikas putnu suga, kas izmira 20. gadsimta sākumā. Pēdējais zināmais sugas indivīds, mātīte vārdā Marta, nomira nebrīvē 1914. gadā.

Pasažieru balodis kādreiz bija visizplatītākā putnu suga Ziemeļamerikā, un tās populācija mērāma miljardos. Tomēr biotopu zuduma un pārmērīgas medību dēļ sugas 19. gadsimtā strauji samazinājās un līdz 1903. gadam savvaļā izmira.

Pasažieru balodis bija mazs putns, pēc izmēra līdzīgs sēru balodim. Pieaugušajiem putniem bija pelēcīgi brūns apspalvojums ar baltu vēderu un nelielu sarkanu plankumu uz apakšspārniem. Arī tēviņiem uz kakla bija zaigojošas spalvas. Putns galvenokārt barojās ar mastiem, kā arī ar augļiem un bezmugurkaulniekiem.

Pasažieru balodis bija ļoti sabiedrisks putns, kas dzīvoja lielos ganāmpulkos, kuru skaits varēja sasniegt miljonus. Putni bija pazīstami ar savu raksturīgo dūkoņu saucienu, ko varēja dzirdēt jūdžu attālumā.

12. Mazākais vīgriezes mušķērājs — Pirocefālija apšaubāma

  mazākais mušķērājs-7720552

Vismazākais vīgriezes mušķērājs (Pyrocephalus dubius) bija mazs putns mušķērāju dzimtā. Tas tika atrasts Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā, un pēdējo reizi savvaļā tika novērots 1987. gadā. Tās izzušanas iemesls nav droši zināms, taču tiek uzskatīts, ka tas ir saistīts ar dzīvotņu zudumu un kukaiņiem, uz kuriem viņi paļāvās pārtikā.

Vismazākās vībotnes mušķērājs bija spilgtas krāsas putns ar sarkanu ķermeni un melniem spārniem. Tas bija viens no mazākajiem mušķērājiem, kuru garums bija tikai 11 cm. Tēviņi un mātītes izskatījās līdzīgi, bet tēviņi bija nedaudz lielāki par mātītēm.

13. Lyall’s Wren (pazīstams arī kā Stīvena sala Wren) († Traversia lyalli)

  Stephens-Island-Wren-1696772

Stefana sala Wren (Traversia lyalli) bija mazs, zvirbulim līdzīgs putns, kas aizvēsturiski bija endēmisks visai Jaunzēlandei, bet vēsturiski bija sastopams tikai Stīvena salā. Pirmo reizi šo sugu aprakstīja angļu ornitologs Roberts Falovs 1873. gadā, un tiek uzskatīts, ka tā ir izmirusi laikā no 1875. līdz 1885. gadam.

Precīzs putnu izzušanas cēlonis nav zināms, taču tiek uzskatīts, ka to izraisīja vairāku faktoru kombinācija, tostarp biotopu zudums, introducēto dzīvnieku plēsonība un slimības. Tās pēdējais patvērums bija Stīvena sala.

Stefana sala Wren bija mazs putns, kura ķermeņa garums bija aptuveni 10 cm (4 collas). Putns bija brūni pelēkā krāsā, ar gaišāku ķermeņa apakšdaļu. Spārni un aste bija tumši brūni, un putnam virs acīm bija balta svītra.

Stefana sala Wren tika atrasta tikai Stīvena salā, kas atrodas pie Jaunzēlandes krastiem. Sala ir maza, tās platība ir tikai 4,6 kvadrātkilometri (1,8 kvadrātjūdzes). Sala ir arī izolēta, un tā atrodas aptuveni 35 km (22 jūdzes) attālumā no tuvākās cietzemes.

Pirmo reizi putnu savāca angļu ornitologs Roberts Fallovs 1873. gadā, un tas tika aprakstīts rakstā, kas publicēts žurnālā 'Ibis' 1874. gadā. Putns tika nosaukts pēc salas, uz kuras tas tika atrasts, un tam tika dots zinātniskais nosaukums Traversia lyalli. .

14. Piopio ziemeļu sala — apgriezieties

  turnagra_tanagra-4499225

Piopio ziemeļu sala bija putnu suga, kas bija endēmiska Jaunzēlandes Ziemeļu salā. Pēdējais zināmais eksemplārs tika savākts 1870. gados, un suga tika pasludināta par izmirušu 1900. gadu sākumā.

Ārzemju plēsīgo zīdītāju, piemēram, kaķu un žurku, ievešana Jaunzēlandes Ziemeļu salā galvenokārt ir atbildīga par Ziemeļsalas piopijas izzušanu, un, sākot ar 1880. gadiem, nozīmīga loma bija arī dzīvotņu zudumam un muskuļu plēsoņām.

Piopio ziemeļu sala bija mazs putns, kura garums bija nedaudz vairāk par 10 cm. Tam bija brūns ķermenis ar tumšām svītrām un bālgans apakšpuse. Knābis bija izliekts un kājas īsas.

Piopio ziemeļu sala bija meža putns, un tas tika atrasts gan vietējos, gan eksotiskajos mežos. Tas barojās ar kukaiņiem, ogām un nektāru.

15. Jaunzēlandes paipala (†Coturnix novaezelandiae)

  jaunzēlandes paipalas-3988260

Jaunzēlandes paipalas (Coturnix novaezelandiae) bija paipalu suga, kuras dzimtene bija Jaunzēlande.

Tomēr maoru plašās izmantošanas dēļ pārtikas nolūkos tie bija izmiruši līdz 1875. gadam.

Ir ļoti maz informācijas par viņu izskatu vai uzvedību, jo eiropieši tos novēroja tikai īsu laiku.

Ir zināms, ka tie bija mazs, resns putns ar tumši brūnu apspalvojumu un gaiši brūnu rīkli.

16. Lord Howe Gerygone — Gerygone insularis

  Lord-howe-gerygone-4758889

Lord Howe Gerygone (Gerygone insularis) bija mazs brūns un pelēcīgs putns, kas bija endēmisks Lord Howe Island grupai. Tas bija pazīstams arī kā 'lietus putns', pateicoties tā darbībai pēc lietus.

Kopš 1928. gada suga nav novērota, un tiek uzskatīts, ka tā ir izmirusi.

Tiek uzskatīts, ka melnās žurkas nejauša ievazāšana, pateicoties kuģa avārijai, ir galvenais tās bojāejas cēlonis, jo žurkas medīja putnus un to olas. Atmežošanai bija nozīme arī lorda Hova Gerigone izzušanā, jo tā iznīcināja putna dzīvotni.

17. Labradora pīle (†Camptorhynchus labradorius)

  labradora-pīle-3340899

The Labradora pīle ( Camptorhynchus labradorius ) bija Ziemeļamerikas putns, kas izmira pēc 1878. gada.

Labradora pīle bija mazs putns, pēc izmēra līdzīgs meža pīlei. Tēviņam bija melnbalts apspalvojums, bet mātītei pelēks apspalvojums. Labradora pīle tika atrasta ASV ziemeļaustrumos un Kanādā no Ņūfaundlendas līdz Virdžīnijai. Tas ligzdo dobos kokos ūdens tuvumā.

Labradora pīle barojās ar ūdens bezmugurkaulniekiem, piemēram, mīkstmiešiem, vēžveidīgajiem un tārpiem.

Precīzs labradoru pīļu izzušanas iemesls nav zināms, taču tiek uzskatīts, ka tas ir pārmērīgas medības un pārtikas avotu samazināšanās.

18. Oahu Akialoa — Akialoa kā elisiuss

  oahu-akialoa-7262794

Oahu Akialoa bija mazs Havaju vīteņaugs no Fringillidae (žubīšu) dzimtas Carduelinae apakšdzimtas, kas bija endēmiska Oahu salai. Tagad putns ir izmiris meža izciršanas un introducēto slimību dēļ.

Oahu Akialoa bija kukaiņēdājs garknābja putns, kas apdzīvoja vietējos sausos mežus Oahu vēja pusē, 300–600 metru augstumā no 1000 līdz 2000 pēdām.

Tā bija blāvi zaļa suga ar spilgti zaļu muguru un asti, tumši olīvpelēku muguru un dzeltenīgi zaļu plankumu uz galvas.

Galvenokārt tas bija kukaiņēdājs, kas meklēja posmkāju mizu un meklēja ziedus, lai atrastu nektāru ar savu garo zaru.

19. Smejošā pūce (Sceloglaux albifacies)

  smejošā pūce-1159818

Smejošā pūce bija maza, nakts pūce, kas tika atrasta Jaunzēlandē. Tā bija vienīgā endēmiskā pūču suga Jaunzēlandē un bija arī viena no visizteiktākā izskata pūcēm ar lielajām acīm, garām kājām un lielo galvu.

Smejošo pūču populācija bija bagātīga, kad ieradās pirmie Eiropas kolonisti, taču līdz 1914. gadam tā bija lielā mērā izsmelta un neilgi pēc tam izmira.

Smejošās pūces apspalvojums bija dzeltenbrūns ar tumši brūnām svītrām. Lāpstiņas un dažkārt arī pakaļkakls bija ar baltām siksnām.

20. Laysan Honeycreeper – Himatione fraithii

  medusvīteklis-4879814

Laysan Honeycreeper ir viens no daudzajiem izmirušajiem putniem. Tas bija mazs putns, kas tika atrasts Havaju salā Laysan. Pēdējais zināmais eksemplārs tika filmēts 1923. gadā, un tiek uzskatīts, ka suga kādu laiku pēc tam ir izmirusi.

Tiek uzskatīts, ka Laysan Honeycreeper izzušanas cēlonis ir trušu ievešana Leizanā. Truši nodarīja lielu kaitējumu salas veģetācijai, kas savukārt izraisīja kukaiņu, sēklu un citu augu populāciju samazināšanos, no kuriem bija atkarīgs Laysan Honeycreeper pārtika.

21. Četemas salas pingvīns (†Eudyptes chathamensis)

  Čatemas salas pingvīns-4650127

Čatemas pingvīns, pazīstams arī kā Četemas salas pingvīns un Četemas cekulainais pingvīns , bija pingvīnu suga, kuras dzimtene bija Četemas salas Jaunzēlandē.

Tas ir zināms tikai no subfosilajiem kauliem un izmira apmēram pirms 450 gadiem, kad polinēzieši ieradās Čatamsā.

22. Bishop's Oo — Moho bishopi

  moho_bishopi-9104110

Bishop’s Oo tika atrasts tikai kalnu mežos Havaju salā Molokai un Olokai kalnā. Maui ir subfosilie kaulu atradumi Olindas kalnā, kas atrodas aptuveni 4500 pēdu augstumā virs jūras līmeņa.

Henry C. Palmer, lorda Rotšilda putnu kolekcionārs, to atklāja 1892. gadā. Tas bija aptuveni 29 centimetrus garš. Aste bija izaugusi līdz 10 centimetriem gara.

Apspalvojums kopumā bija spīdīgi melns, ar dzelteniem spalvu pušķiem augšžoklī (augšējā spārnā), zem spārniem un uz zemastes pārsegiem. Viņu dziesmas bija vienkāršas divu nošu kopas, kuras varēja dzirdēt jūdžu attālumā.

23. Maurīcijas zilais balodis (Alectroenas nidissimus)

  maurīcijas_zilais_balodis-5193450

Maurīcijas zilais balodis ir izmirusi baložu suga, kas bija endēmiska Maurīcijai.

Tiek ziņots, ka Maurīcijas zilais balodis izmiris mežu izciršanas un izbēgušo vergu medību dēļ.

24. Marianne White-eye – Zosterops semiflavus

  marianne-white-eye-5401452

Marianne white-eye (Zosterops semiflavus), kas pazīstama arī kā Seišelu salu kastaņpuses baltā acs vai Seišelu salu dzeltenā baltacs, ir mazs balto acu dzimtas putns, kas tagad ir izmiris.

Tie izmira laikā no 1870. līdz 1900. gadam, jo ​​biotops tika iznīcināts lauksaimniecības attīstības rezultātā.

25. Ziloņu putns (†Aepyornis maximus)

  zilonis_putns-6498215

Ziloņu putns bija liels, nelidojošs putns, kas dzīvoja Madagaskaras salā. Tas bija saistīts ar strausu un reju, un tiek uzskatīts, ka tas svēra līdz 730 kg (1600 mārciņas) un bija 3 m (9,8 pēdas) garš, tādējādi padarot tos par lielāko putnu uz zemes.

Tie izmira aptuveni mūsu ēras 1000. gadā, lai gan zinātnieki nav pilnībā pārliecināti, kāpēc.

26. Bonin Grosbeak – Carpodacus ferreorostris

  bonin-grosbeak-1761692

Bonin Grosbeak bija putnu suga, kas bija endēmiska Boninas salās (pazīstamas arī kā Ogasavara salas) Japānā. Putns pēdējo reizi redzēts 1828. gadā, un tiek uzskatīts, ka tas ir izmiris ap 1830. gadu.

Beechey Pacific ekspedīcija atklāja Bonin grosbeak 1827. gadā, savācot divus paraugus uz Chichi-jima.

Bonin Grosbeak bija mazs žubīšu tipa putns, kas ēda augļus un pumpurus galvenokārt no zemes vai zemiem krūmiem. Tas bija reti redzēts sēžam kokos.

Tiek uzskatīts, ka Bonin Grosbeak ir izmiris, jo Boninas salās ienāca kaķi un žurkas. Šie dzīvnieki būtu upurējuši putnus, izraisot to skaita samazināšanos. Biotopu iznīcināšanai būtu bijusi liela nozīme to izzušanā.

27. Marianne White Eye (†Zosterops semiflavus)

  marianne-white-eye-4182960

Mariannes baltā acs (Zosterops semiflavus) bija mazs putns, kas bija endēmisks Francijas Mariannes salā, kas atrodas Karību jūras austrumu daļā. Tas ir arī pazīstams kā Seišelu salas, kastaņveida baltā acs vai Seišelu salu dzeltenā baltā acs.

To kā pilnīgu sugu aprakstīja Edvards Ņūtons 1867. gadā un nosauca par Zosterops semiflava. Vēlāk tā tika klasificēta kā Majotas balto acu pasuga.

Šķiet, ka tas ir izmiris no 1870. līdz 1900. gadam biotopu iznīcināšanas rezultātā, ko izraisīja lauksaimniecības attīstība.

28. Saint Helena Dove (†Dysmoropelia dekarchiskos)

  saint-helena-dove-9606945

Svētās Helēnas balodis bija izmirušu putnu suga, kuras dzimtene bija Svētās Helēnas sala Atlantijas okeāna dienvidos.

Tika uzskatīts, ka tā tika nomedīta līdz izzušanai neilgi pēc salas atklāšanas 1502. gadā.

29. Vienas salas ķengurs (†Dromaius baudinianus)

  karalis-sala-emu-3920077

Ķenguru sala Emu (Dromaius baudinianus) bija emu suga, kas bija endēmiska Kangaru salā Austrālijā. Tas izmira ap 1827. gadu.

Tiek uzskatīts, ka tas ir pakļāvies medību spiedienam dažus gadus pirms pastāvīgo kolonistu ierašanās 1836. gadā.

Ķenguru sala Emu pārtika galvenokārt ar augiem, ogām, zāli un jūraszālēm.

30. Norfolkas sala Kaka (†Nestor ražots)

  Norfolkas sala-kaka-8661998

Norfolkas sala Kaka (Nestor productus) bija papagaiļu suga, kuras dzimtene bija Norfolkas sala, Austrālijas teritorija, kas atrodas Klusajā okeānā. Putns pēdējo reizi savvaļā redzēts 19. gadsimta sākumā un, iespējams, ap to laiku izmira.

Pirmo reizi Norfolkas kāku aprakstīja dabas pētnieks Johans Reinholds Forsters un viņa dēls Georgs pēc tam, kad Džeimss Kuks 1774. gada 10. oktobrī atklāja Norfolkas salu.

31. Reunion Shelduck (†Alopochen kervazoi)

  atkalapvienošanās-shelduck-2597189

Reinjonas vēdzele (Alopochen kervazoi) bija vēžveidīgo suga, kas bija endēmiska Reinjonas salai Indijas okeānā. Šķiet, ka pēdējais sugas ieraksts ir Père Bernardin ziņojums 1687. gadā. Suga, visticamāk, izmira 16. gadsimta 90. gados.

Reunion Shelduck bija liels putns, kura garums sasniedza 90 cm. Tam bija melna galva, kakls un krūtis, bet pārējais apspalvojums bija balts. Spārni bija īpaši pārsteidzoši ar melnajiem galiem un balto pamatni.

Salas kolonisti atkalapvienošanās Shelduck pārmeta pārtikas dēļ.

32. Hawaiʻi ʻōʻō (†Moho nobilis)

  hawai%ca%bbi-%ca%bbo%ca%bbo-5599136

Havaju ʻōʻō (†Moho nobilis) bija izmirušu putnu suga, kas bija endēmiska Havaju salās. Pēdējais zināmais novērojums tika novērots 1934. gadā Mauna Loa nogāzēs.

Havaju ʻōʻō piederēja izmirušajai Moho ģints, kurā bija vēl četras sugas, kas bija endēmiskas Havaju salām.

33. Hawaiian Mamo (†Drepanis pacifica)

  Hawaimamo-5248500

Havaju mamo (Drepanis pacifica) bija izmirušu Havaju salu suga. Pēdējais zināmais indivīds nomira 1898. gadā pēc nošaušanas.

Hawaiʻi Mamo bija mazs putns, kura izmērs no knābja līdz astei bija tikai 20 cm. Tēviņam bija pārsteidzoši dzeltens ķermenis ar melniem spārniem, savukārt mātītei pārsvarā bija olīvzaļa krāsa. Abiem dzimumiem bija gari, izliekti knābi, ko viņi izmantoja, lai barotu ar nektāru no vietējiem Havaju salu ziediem.

Hawaiʻi Mamo kādreiz bija izplatīts visās Havaju salās, taču biotopu iznīcināšana un plēsēju ievešana izraisīja strauju skaita samazināšanos. Pēdējais zināmais indivīds tika novērots Maui salā 1934. gadā, un 1998. gadā suga tika oficiāli pasludināta par izzušanu.