Alpu mežāzis

  Alpu mežāzis Attēla avots

The Alpu mežāzis (Capra ibex) dzīvo akmeņainos reģionos gar sniega līniju virs Eiropas Alpu Alpu mežiem. Tas ir cieši saistīts ar Spānijas mežāzi (Capra pyrenaica) un Tuvo Austrumu nūbijas mežāzi (Capra ibex nubiana). Mežāzis ir pārnadžu dzīvnieki, kas pazīstami arī kā “pārnadži”.

Kādreiz visi nagaiņi bija apvienoti ‘pārnadžu’ kārtā, taču tagad tie ir izdalīti starp pārnadžiem un nepārainajiem.

Alpu mežāzis Apraksts

Mežāzis ir savvaļas kalnu kazu suga, kurai ir milzīgi uz muguru izliekti ragi. Mežāzu tēviņa ragi var izaugt līdz 70–140 centimetru (28–55 collu) gari. Sieviešu ragi ir nedaudz īsāki, tievāki un izliekti nedaudz vairāk atpakaļ. Ragus izmanto, lai aizsargātos pret plēsējiem.



Mežāzis izaug līdz aptuveni 5 pēdām garš un apmēram 3,5 pēdas plecu augstumā un sver aptuveni 270 mārciņas. Mežāzu tēviņš parasti ir lielāks un smagāks par mātīti. Mežāžiem ir īss, bet ne pinkains kažoks, kura krāsa mainās no sarkanbrūnas ziemā līdz brūngani pelēkai vasarā. Mežāzu tēviņam uz zoda ir bārda. Mežāži ir ārkārtīgi droši un veikli, kas ļauj tiem lēkt pa akmeņainām dzegām.

Alpu mežāzis

Mežāži ir sastopami klinšainā apvidū starp kokmateriālu un sniega līnijām virs Eiropas Alpu Alpu mežiem. Mežāzis mēdz aizņemt stāvus, akmeņainus biotopus 6500–15 000 pēdu (2000–4600 metru) augstumā. Mežāžiem ir unikāla nagu struktūra, kas padara tos par lielisku kāpēju stāvos akmeņos.

Mežāzu diēta

Mežāži ir zālēdāji un, lai izdzīvotu, galvenokārt paļaujas uz zāli, ziediem, zariem un sūnām. Arī mežāži bieži stāv uz pakaļkājām, lai sasniegtu koku lapas un dzinumus. Vēlā pēcpusdienā un vakaros viņi nokāpj no savām stāvajām dzīvotnēm uz lejā esošajām Alpu pļavām, lai pabarotos. Tomēr ziemā mežāži mēdz dzīvot zemākā augstumā, kad ir mazāk barības. Vasarā mežāžiem ir jādzer ūdens katru otro dienu, tāpēc viņi meklē reģionus, kur ir uzticams ūdens avots.

Mežāzu uzvedība

Mežāži ir diennakts dzīvnieki un dzīvo vecpuišu grupās 10-20 īpatņu ganāmpulkos. Šie vīriešu un sieviešu ganāmpulki apvienosies tikai pārošanās sezonā.

Spēja uzkāpt lielos augstumos ir arī mežāžu aizsardzības paņēmiens, jo ļoti maz plēsoņu var tiem sekot līdz stāvākajiem viņu dzīvotnes reģioniem. Ibexes plēsēji ietver vilki , lāči, lapsas un lūši . Ja mežāži sajūt briesmas, tie paceļas uz savām ļoti spēcīgajām pakaļkājām un vērš ragus pret saviem plēsējiem. Mazie kazlēni (mežāzis) ir arī uzņēmīgi pret lielu plēsīgo putnu, piemēram, ērgļu, uzbrukumiem.

Mežāži saņem palīdzību saistībā ar kopšanas paradumiem no putniem, kurus sauc par Gackles, kuri izknābj parazītus no viņu kažokiem.

Tāpat kā lielākā daļa kazu, mežāzis izsmidzina sevi ar savu urīnu, kas tam piešķir spēcīgu ķermeņa smaržu.

Mežāzis vairošanās

Mežāzis vairošanās sezona sākas vēlā rudenī, kad tēviņš nonāk tā sauktajā “riestā”. Šajā laikā tēviņi atdalīsies no vecpuišu ganāmpulkiem un dosies katrs savu ceļu, lai meklētu mātīšu ganāmpulku. Vairošanās sezonā notiek cīņas rituāli starp tēviņiem, lai noteiktu, kam ir tiesības vairoties ar pieejamām mātītēm. Fiziski bojājumi rituālu laikā ir reti sastopami, neskatoties uz to, ka tēviņiem ir lieli, smagi ragi.

Mežāzu mātītes grūsnības periods ir aptuveni 6 mēneši (150 – 180 dienas), pēc tam piedzimst viens kazlēns (dvīņi sastopami reti), parasti maija mēnesī. Mežāži var dzīvot līdz 20 gadiem.

Alpu mežāzis aizsardzības statuss

Līdz 19. gadsimta sākumam mežāzis bija praktiski izmiris, tos medīja tā šķietamo mistisko īpašību dēļ. Pēc 150 gadus ilgas plašās aizsardzības savvaļas summām tagad nedraud izzušana. Granparadiso nacionālajā parkā, kas 1922. gadā tika izveidots Itālijas Alpos, tagad dzīvo vairāk nekā 3000 Alpu mežāžu. Citās Alpu daļās dzīvo aptuveni 5000 Alpu mežāžu. Citi mežāži, kuriem draud izmiršana, ir Etiopijas mežāzis un Ibērijas pussalas Spānijas mežāzis.

Apskatiet vairāk dzīvnieki, kas sākas ar burtu A