Baltais degunradzis

Attēla avots

The Baltais degunradzis vai Kvadrātveida lūpu degunradzis (Ceratotherium simum) ir viena no 5 degunradžu sugām, kas joprojām pastāv, un ir viena no nedaudzajām megafaunas sugām. Aiz ziloņiem šis, iespējams, ir vismasīvākais atlikušais sauszemes dzīvnieks. Baltais degunradzis ir lielāks par melno degunradžu, patiesībā baltais degunradzis var izaugt par jebkuru citu sauszemes zīdītāju, izņemot ziloņus.

Baltais degunradzis ir labi pazīstams ar savu plato muti, ko izmanto ganīšanai, un to, ka tas ir vissabiedriskākais no visām degunradžu sugām.

Balto degunradžu īpašības



Baltajam degunradžiem ir masīvs ķermenis un liela galva, īss kakls un platas krūtis. Šis degunradžs var pārsniegt 6670 mārciņas (3000 kilogramus), tā galvas un ķermeņa garums ir 3,35–4,2 metri (11–13,9 pēdas) un plecu augstums ir 150–185 centimetri (60–73 collas). Baltā degunradžu rekordlielums bija aptuveni 3600 kilogramu svara. Baltā degunradžu dzimtene ir Āfrikas ziemeļaustrumi un dienvidi.

Baltajiem degunradžiem gandrīz nav apmatojuma. Viņiem ir kvadrātveida (ne smaila) augšlūpa, garāks galvaskauss un mazāk izteikta piere, un plecu kupris ir izteiktāks nekā melnajam degunradzam, kas atbalsta savu lielo galvu. Baltajiem degunradžiem ir divi ragi, priekšējais ir vidēji 60 centimetrus garš, bet reizēm sasniedz 150 centimetrus.

Baltais degunradžs ir blāvi pelēkā krāsā, taču, tā kā tiem patīk grimt dubļos, to āda var kļūt brūngana vai iegūt dubļu krāsu, kurā tie iegrimst.

Neskatoties uz to milzīgo izmēru un apjomību, baltie degunradži var skriet pat 40 jūdzes stundā. Viņi ir arī ļoti veikli un var ātri pagriezties ļoti mazā telpā. Baltais degunradzis ir nagainis ar nagiem, kuriem katrai pēdai ir trīs pirksti. Tie ir ciešāk saistīti ar zirgiem (kas arī ir nagaiņi) nekā nīlzirgi.

Baltā degunradžu dzīvotne

Baltais degunradzis dzīvo Āfrikā – tāpat kā melnais degunradžs. Balto degunradžu dzīvotne ir tropu un subtropu pļavas, savannas un krūmu zemes.

Baltā degunradžu diēta

Viens interesants fakts par balto degunradžu ir tas, ka tas ir zālēdājs un var ēst augus, kas ir toksiski citiem dzīvniekiem. Ja nebūtu šāda veida degunradžu, Āfrikas līdzenumus pārņemtu šie nepatīkami toksiskie augi. Tā kā baltajam degunradžiem ir platāka mute, tas mēdz būt ganību dzīvnieks. Tas barojas ar zāli un var apēst zāli ātrāk, nekā jūs to varētu pļaut. Baltais degunradzis bez ūdens spēj iztikt 4 vai 5 dienas.

Baltā degunradžu uzvedība

Baltie degunradži mēdz grupēties ganāmpulkos no viena līdz septiņiem dzīvniekiem, lai gan parasti tie ir vientuļi dzīvnieki .

Ar savu slikto redzi baltie degunradži vispirms uzlādēsies un pēc tam pārbaudīs, vai nav par ko uztraukties. Baltie degunradži paļaujas uz savu ožu un dzirdi, kas ir labi attīstīta. Šīs īpašības dēļ tos sauca par aizkaitināmiem un neveikliem dzīvniekiem – tas nevarētu būt tālāk no patiesības. Baltie degunradži saziņai un izteiksmei izmanto savas ausis, nāsis, stāju un ļoti sarežģītu elpošanas sistēmu. (Mazliet kā morzes kods).

Baltais degunradžs dienas laikā mēdz izvairīties no karstuma, kurā tas atpūtīsies ēnā. Tāpēc tas parasti ir aktīvs agri rītos, vēlā pēcpusdienā un vakarā. Karstuma maksimuma laikā baltais degunradzis atdziest un atbrīvo sevi no “ektoparazītiem” (ārējiem parazītiem), peldoties dubļos seklos baseinos. Pieaugušie tēviņi šajās vietās var pavadīt gandrīz visu savu dzīvi, ja vien nav pieejams ūdens, un tādā gadījumā viņi ik pēc 3–4 dienām aizies uz dzeramo vietu.

Baltā degunradžu reprodukcija

Baltā degunradžu mātītes grūsnības periods ir 15-16 mēneši. Pēc šī laika piedzimst viens teļš, kas sver aptuveni 150 mārciņas.

Ja ir kāds neparedzēts traucēklis, teļš vienmēr skries mātei pa priekšu.

Baltā degunradžu anatomija

Baltā degunradžu apakšsugas

Dienvidu baltais degunradzis

Ir divas balto degunradžu pasugas; uz 2005. gadu Dienvidāfrikā dzīvo dienvidu balto degunradžu (Ceratotherium simumssp. simum) populācija aptuveni 11 000, padarot tos par visbiežāk sastopamo degunradžu pasugu pasaulē. Savvaļā nozvejotās dienvidu baltās sugas viegli vairosies nebrīvē, ja ir pietiekami daudz vietas un barības, kā arī citu vaislas vecuma degunradžu mātīšu klātbūtne. Piemēram, Sandjego savvaļas dzīvnieku parkā kopš 1972. gada ir piedzimis 91 teļš. Tomēr pašlaik nezināmu iemeslu dēļ vairošanās līmenis nebrīvē dzimušo dienvidu balto mātīšu vidū ir ārkārtīgi zems.

Ir arī divi baltie degunradži Livingstonā, Zambijā (Mosi-o-tunia zooloģiskajā parkā).

Ziemeļu baltais degunradzis

Ziemeļu baltais degunradzis (Ceratotherium simum cottoni), kas agrāk bija sastopams vairākās Austrumāfrikas un Centrālāfrikas valstīs uz dienvidiem no Sahāras, tiek uzskatīts par kritiski apdraudētu, savukārt tā dienvidu radinieks pašlaik ir visizplatītākais no visām mūsdienās zināmajām degunradžu sugām. Viņu savvaļas populācija ir samazināta no aptuveni 500 1970. gados līdz tikai aptuveni 4 mūsdienās.

Kāpēc to sauc par “balto degunradziņu”, ja tas nav “baltais”?

Nosaukums Baltais degunradzis radies Dienvidāfrikā, kur afrikāņu valoda attīstījās no holandiešu valodas. Afrikaānu vārds wyd (cēlies no holandiešu vārda wijd), kas nozīmē plats, apzīmēja degunradžu mutes platumu. Agrīnie angļu kolonisti Dienvidāfrikā nepareizi interpretēja vārdu wyd kā balts.

Tātad degunradžu ar platu muti nosauca par Balto degunradžu, bet otru ar šauru smailu muti sauca par Melno degunradžu. Plašā mute bija pielāgota lielu zāles vālu apgriešanai, savukārt šaurā mute bija pielāgota krūmu lapu ēšanai. Baltā degunradžu ādas krāsa ir diezgan līdzīga melnā degunradžu ādai.

Alternatīvs baltā degunradžu vispārpieņemts nosaukums, precīzāks, bet reti izmantots, ir kvadrātveida degunradzis. Balto degunradžu ģints Ceratotherium attiecīgi nozīmē 'ragains zvērs'.

Baltā degunradžu aizsardzības statuss

Baltajiem degunradžiem mēdz būt mierīgāks temperaments nekā melnajiem degunradžiem – tie nav tik agresīvi. Tomēr, tā kā viņiem patīk ganīties zālājos, tie ir neaizsargātāki pret malumedniekiem, kas medī ragus, nekā melnais degunradžu spārns. Pateicoties Kenijas dabas aizsardzības speciālistiem, baltais degunradzis ir atkārtoti introducēts un atļauts vairoties un palielināt to skaitu. Tomēr visas piecas degunradžu sugas ir klasificētas kā apdraudētas sugas.