Chickaree

  chicaree Attēla avots

The Chickaree vāvere (Tamiasciurus douglasii) ir priežu vāveres, Duglasas vāveres un Amerikas sarkanās vāveres kolektīvs nosaukums. Tas ir plaši izplatīts Ziemeļamerikā, no Aļaskas, uz austrumiem līdz Ņūfaundlendai, uz dienvidiem līdz Smoky Mountains un uz dienvidiem cauri Rocky Mountains līdz Arizonai un Ņūmeksikai, un īpaši Klusā okeāna piekrastes štatos.

Kings Riveras indiāņi to sauca par “Pillillooeet”, atdarinot tai raksturīgo trauksmes zvanu. Chickaree ir dzīva, trokšņaina vāvere, kas ir diezgan bezbailīga.

Chickaree vāvere Apraksts



Chickaree ir mazāks par pelēko vāveri, un tā garums ir aptuveni 30–33 centimetri, un astes garums ir aptuveni 13–15 centimetri. To svars svārstās no 160 līdz 300 gramiem. Vasarā cāļiem ir pelēka/brūna līdz rūsgansarkana kažokāda uz muguras ar gaiši oranžām krūtīm un brūnām kājām un pēdām, tomēr ziemā to augšdaļa šķiet brūnāka un apakšdaļa ir pelēkāka. Augšējo un apakšējo daļu atdala vēdera tumša vai balta svītra.

Chickaree asti var atšķirt no citām vāverēm, jo ​​tā ir plānāka un plakanāka, taču joprojām ir ļoti kupla. Tāpat kā daudzām citām vāveru sugām, čikarei ap aci ir balts gredzens.

Chickaree dzīvotne

Chickaree vāvere ir stingri meža iemītniece un ir sastopama visos ziemeļu boreālajos mežos. Viņi dod priekšroku skujkoku un jauktiem mežiem, tomēr bieži sastopami lapu koku mežos, dzīvžogos un otrreizējās augšanas vietās.

Cāļi parasti iegrimuši koku dobumos, bieži vien dzeņu bedrēs augstu kokos, kas ir pat 60 pēdu augstumā. Dažreiz tie apdzīvo dobus celmus vai pat izveido urkas pazemē, tomēr tos parasti izmanto pārtikas uzglabāšanai. Reizēm cāli koka kājstarpēs izveido apjomīgu zaru un lapu ligzdu izmantošanai vasarā.

Chickaree diēta

Cāļi ir visēdāji un ēd visu, kas ir pieejams. Viņu galvenais uzturs ir rieksti, sēklas, augļi, ozolzīles, ogas un sēnes (cilvēkiem indīga sēne, ko sauc par 'Amanita', taču tā ir gaļēdīgāka nekā citas vāveres, un tā ir ieguvusi sliktu reputāciju, jo daži aprij olas un ligzdojošo putnu mazuļi, piemēram, Dzeltenais zīle .

Cāļi uzglabā pārtiku lielos daudzumos lietošanai rudenī un ziemā. Viņu ziemas veikalos dažreiz ir vairāk nekā 150 priežu čiekuri. Atšķirībā no daudziem citiem koku vāveru veidiem, tiem trūkst vaigu maisiņu, kuros turēt pārtiku.

Čakāres vāveres uzvedība

Čikarī vāveres ir trokšņaini raksturi, un tos var dzirdēt pļāpājam un bieži atkārtojam savus zvanus. Viņiem ir ikdienas zvans, kas tiek atkārtots ik pēc minūtes. Cāļi ir nervozi, zinātkāri mazi tēli, kuri ir aktīvi visu gadu, it īpaši rītausmā un vēlā pēcpusdienā. Viņi guļ naktī.

Cāļi ir ļoti teritoriāli un ziemā aizņem aptuveni 10 000 kvadrātmetru lielas teritorijas. Pārošanās sezonā cāļu pāris kopā aizstāvēs vienu teritoriju. Kopā redzamās cāļu grupas parasti ir mazuļi no viena metiena. Chickarees spēj gan peldēt, gan nirt.

Chickaree reprodukcija

Cāļi vairojas no marta/aprīļa līdz jūnijam/jūlijam, tomēr vaislas sezona var sākties jau februārī. Sieviešu cāļu mātītes iekļūst estrusā tikai vienu dienu. Viņu grūsnības periods ir aptuveni 31–35 dienas (4–5 nedēļas), pēc tam piedzimst 4–6 mazuļu metiens. Jauniešus sauc par komplektiem. Viens metiens gadā ir normāli, tomēr dažos apgabalos, piemēram, to areāla dienvidu un lejasdaļās, tie katru gadu rada divus metienus. Dažas mātītes spēj vairoties, kad tās ir jaunākas par gadu.

Chickaree vāveres aizsardzības statuss

Cāļiem ir daudz plēsēju, tostarp vairāki vanagi, dažas pūces, zebiekstes , ūdeles, lapsas, vilki lūsis, bobcat jeb līča lūsis un skujkoku mežos priežu cauna, kas tos vajā un sagūsta kokos.

Neraugoties uz komerciālo mežu retināšanu, cāļi ir nepārprotami plaši izplatīti, bagātīgi un droši, un IUCN sarakstā ir klasificēti kā 'vismazāk apdraudošie'.

Apskatiet vairāk dzīvnieki, kas sākas ar burtu C