Etiopijas vilks

Attēla avots

The Etiopijas vilks (Canis Simensis) savā diapazonā ir pazīstams ar daudziem nosaukumiem. Vietēji tas ir pazīstams kā 'ky kebero', kas nozīmē sarkano šakāli.

Etiopijas vilks ir viens no retākajiem un visvairāk apdraudētajiem suņiem.



Daudzi nosaukumi atspoguļo agrāko neskaidrību par to taksonomisko stāvokli, tomēr tagad tiek uzskatīts, ka tie ir saistīti ar Canis ģints vilkiem, nevis ar lapsām, kurām tie atgādina. Tiek uzskatīts, ka Etiopijas vilks varētu būt pēctecis Pelēks Vilks .

Etiopijas vilks ir sastopams Etiopijas un Eritrejas afro-alpu reģionos, aptuveni 10 000 pēdu (3000 metru) virs jūras līmeņa. Palikušas tikai aptuveni divpadsmit populācijas, kas kopā ir aptuveni 450 pieaugušie. Etiopijas vilki mēdz dzīvot atklātās purvās, kur veģetācija ir mazāka par 0,25 metriem.

Etiopijas vilks ir pazīstams arī kā:

simiens šakālis
Abisīnijas vilks
simiens lapsa
Etiopijas šakālis

Etiopijas vilka īpašības

Etiopijas vilki atšķiras no citi vilki jo tiem ir garāks purns un mazāki zobi. Etiopijas vilku tēviņi ir ievērojami lielāki nekā mātītes, un tēviņi sver no 33 līdz 42 mārciņām (15-19 kilogramiem), bet mātītes sver no 24 līdz 31 mārciņai (11,2-14,15 kilogrami). Viņu kājas ir salīdzinoši garas. Viņu ķermeņa krāsa kopumā ir sarkanbrūna ar baltu apakšpusi, kājām un marķējumiem uz sejas. Etiopijas vilku kuplās astes ir baltas pie pamatnes un melnas galos.

Etiopijas vilku populācija

Kopš 2003. gada septembra Beila kalnos no trakumsērgas miruši vismaz 38 Etiopijas vilki. Vēl 20–25 ir pazuduši bez vēsts un tiek uzskatīti par mirušiem. Šajā teritorijā dzīvo 300 no šiem apdraudētajiem vilkiem. Zinātnieki uzskata, ka uz zemes ir palikuši mazāk nekā 450.

Etiopijas vilku reprodukcija

Etiopijas vilku mātītes savus mazuļus nēsā apmēram 60–62 dienas. Mātīte dzemdē metienu bedrē, ko viņa izrok zemē zem laukakmens vai akmeņainā spraugā. Piedzimstot mazuļi ir ogles pelēki, tiem nav zobu un acis ir aizvērtas. Kad mazuļi ir aptuveni 3 nedēļu veci, viņu apmatojums sāk nomainīties ar parastu pieauguša cilvēka krāsojumu, un mazuļi sāk izkļūt no bedres. Etiopijas vilka dzīves ilgums faktiski nav zināms.

Etiopijas vilku diēta

Etiopijas vilks ir plēsējs. Etiopijas vilks medī grauzējus, kuru izmērs ir no zaķiem līdz milzu kurmju žurkām un parastajām zālāju žurkām. Viņi ēd arī olas, zoslēnus un jaunus nagaiņus, un laiku pa laikam tie slauka līķus. Etiopijas vilki savu upuri ķer arī seklās bedrēs.

Etiopijas vilku uzvedība

Barojot ar grauzējiem, Etiopijas vilki mēdz medīt vieni, tomēr tie ir teritoriāli sociālie suņi, kas veido barus un aizsargā teritorijas. Bars, kurā ir līdz 12 pieaugušiem dzīvniekiem, ar šķībām pārošanās attiecībām ir vairāki tēviņi pret katru mātīti, patrulē un aizstāv teritoriju. Plašāku informāciju par vilku uzvedību kopumā sk Vilku uzvedība .

Etiopijas vilka draudi

Nepārtraukts biotopu zudums augstkalnu naturālās lauksaimniecības dēļ ir galvenais pašreizējais drauds Etiopijas vilkam. Sešdesmit procenti no visas zemes virs 3200 metriem (10 000 pēdām) ir pārveidoti par lauksaimniecības zeme un visas Etiopijas vilku populācijas, kas ir zemākas par 3700 metriem (12 000 pēdām), ir īpaši neaizsargātas pret turpmāku dzīvotņu zudumu. Biotopu zudumu saasina augstienes ganību pārmērīga noganīšana ar mājas mājlopiem, un dažos apgabalos biotopu apdraud plānotā komerciālo aitu fermu un ceļu attīstība.

Etiopijas vilku aizsardzības statuss

Etiopijas vilks ir klasificēts kā 'apdraudēts'. 1997. gadā IUCN Canid Specialist Group publicēja Etiopijas vilka aizsardzības rīcības plānu, kura mērķis ir virzīties uz priekšu šīs sugas saglabāšanā visā valstī.

Etiopijas vilku rīcības plānā iekļautie ieteikumi ietvēra turpmākus apsekojumus Etiopijas ziemeļdaļā, lai novērtētu sugas globālo stāvokli. 1998. un 1999. gadā Etiopijas vilku aizsardzības programma (EWCP), WildCRU uzņēmums, ko atbalstīja Born Free Foundation (Apvienotajā Karalistē bāzēta NVO), veica provizoriskus apsekojumus visos piemērotajos afroalpu biotopos Amharas reģionā, uz ziemeļrietumiem no Rifta ielejas, kā rezultātā aplēstās Etiopijas vilku populācijas pieaugumam pasaulē no aptuveni 400 īpatņiem līdz 500–550 īpatņiem.

Svarīgākie rezultāti tika iegūti no Vollo administratīvās zonas, kur vilku klātbūtne nebija plaši zināma un tika apstiprināta vairākās biotopu zonās EWCP apsekojumu laikā, kā rezultātā šajā apgabalā ir aptuveni 80 vilku.