Galapagu viļņotais albatross

Attēla avots

  Pamāja Albatross

The Pamāja Albatross ir pazīstams arī kā Galapagu Albatross . Tas ir lielākais no Galapagu putniem ar milzīgu spārnu platumu 7–8 pēdas un sver 7–11 mārciņas. Tie var izaugt līdz 86 centimetriem (34 collas).

Viļņotie albatrosi izceļas ar dzeltenīgi krēmkrāsas kaklu un galvu, kas kontrastē ar lielākoties brūnganu ķermeni. Vēl atšķirīgāks ir viņu ļoti garais, spilgti dzeltenais knābis, kas izskatās nesamērīgi liels salīdzinājumā ar salīdzinoši mazo galvu un garo, slaido kaklu.

Uz zemes tie staigā ar vaļļiem un šķiet ļoti neveikli, bet gaisā tie ir vieni no graciozākajiem putniem, kādus jebkad var redzēt. Viļņotie albatrosi ir viens otram ārkārtīgi uzticīgi putni, un, kad tēviņš atrod mātīti pārošanās partneri, viņi paliks kopā un audzinās savus cāļus, līdz viens no tiem nomirst.



Galvenie viļņotā albatrosa barības avoti ir zivis, kalmāri un vēžveidīgie. Taču ir novērots, ka tie meklē citus barības avotus, tostarp citu putnu atgremoto barību.

Viļņotie albatrosi var dzīvot līdz 45 gadu vecumam. Ir reģistrēts, ka visilgāk dzīvojošais albatross ir nodzīvojis līdz 51 gada vecumam. Albatross, iespējams, ir viens no vecākajiem dzīvajiem putniem.

Viļņotie albatrosi ir sastopami tikai vienā no Galapagu salām – Espanolā –, kur tie pulcējas divās lielās kolonijās. Tāpat kā citi putni, kas galvenokārt slīd, arī Waved Albatross paļaujas uz spēcīgu pretvēju, lai varētu pacelties.

Viļņotais albatross, tāpat kā citi albatrosi, daļu sava gada pavada jūrā. Viļņotais Albatross neceļo ļoti tālu, un, kad tas ceļo, tas nav pazudis ļoti ilgu laiku.

No janvāra līdz martam tie ir sastopami Klusajā okeānā uz austrumiem no Galapagu salām, kā arī Ekvadoras un Peru ziemeļu krastos. Daudzi viļņotie albatrosi bieži pulcējas Gvajakilas līcī. Viņi sāk atgriezties marta vidū, pirmie ierodas tēviņi. Kamēr viļņotais albatros pārojas uz mūžu, tēviņš atgriežas iepriekšējo gadu vairošanās teritorijā un gaida savu partneri.

  Viļņotā Albatrosa pārošanās rituāls

Viļņotie albatrosi, tāpat kā citi albatrosi, iesaistās ļoti ilgstošā, trokšņainā un sarežģītā pieklājības rituālā. Viņi dejo un iežogojas viens ar otru ar knābjiem, kuros partneri noliecas, viens pret otru un strauji sit knābi uz priekšu un atpakaļ.

Citā solī katrs nostājas pret otru taisnā pozā, dažreiz noturoties ar plaši atvērtu knābi. Pēc tam viņu knābji tiek aizvērti ar skaļu plaukstu. Dažreiz putni ātri klabinās ar knābjiem. Deja ietver arī paklanīšanos un defilēšanu viens otram, pārspīlēti šūpojoties no vienas puses uz otru, ko pavada deguna 'anh-a-annhh' skaņa. Deja ir garāka un intensīvāka, kad satiekas jauns albatrosu pāris vai pāros, kuriem iepriekšējā sezonā nav izdevies vairoties.

Kad mātīte dēj olu laikā no aprīļa vidus līdz jūlijam, abi vecāki olas inkubē apmēram divus mēnešus. Inkubācijas sākumposmā katrs vecāks ilgstoši apmainās ar olu, kas var ilgt 3 nedēļas vienā reizē. Tuvojoties izšķilšanās laikam, šie pagriezieni ar olu tiek saīsināti.

Albatrosu mātīte dēj olas uz zemes, nevis taisa tām ligzdu. Inkubācijas periodā vecāki bieži ripina olu, veicot pat 40 metru attālumu. Iemesls, kāpēc albatrosi to dara, nav skaidrs, taču šķiet, ka šī darbība veicina veiksmīgāku cāļa izšķilšanos.

Kad olas izšķīlušās, cālis ir tumši brūns un klāts ar cirtainām tumši brūnām pūkainām spalvām. Pirmajās nedēļās pēc cāļa izšķilšanās viens no vecākiem cāli apsargā, bet otrs savāc barību. Kad cāļi kļūst nedaudz vecāki, tie tiek atstāti bez apsardzes bērnudārzu grupās, kamēr abi vecāki ilgāk pavada jūrā, meklējot pārtiku.

Neatkarīgi no pārtikas, kas tiek uzņemts, tas tiek turēts vecāku vēderā, kur tas tiek pārvērsts eļļainā šķidrumā. Vecāks var turēt šo šķidrumu savā vēderā, to nesagremot ilgu laiku, padarot medību ekspedīcijas efektīvākas, jo tam nav bieži jāatgriežas.

Kad vecāki atgriežas kolonijā, viņi atrod savus cāļus un pēc tam iesūknē šķidrumu cāļu vēderā. Vienā barošanas reizē cāļu vēderā var iespiest pat 2 kilogramus šķidruma. Šis tilpums liek cālītei uzbriest un izskatīties kā pārāk uzpūstam brūnam maisam. Tas tik tikko var kustēties, līdz eļļa tiek sagremota. Tādējādi viņi paliek piesātināti un paēduši, kamēr vecāki uz ilgu laiku atgriežas jūrā, lai meklētu vairāk pārtikas.

Kad cālis ir aizlidojis, viņi pamet bērnudārzus un kopā ar vecākiem lido uz Klusā okeāna rietumu daļu. Vecāki katru gadu atgriežas Espanolā, lai pāroties, bet mazuļi paliek prom piecus līdz sešus gadus, līdz ir gatavi pirmo reizi sākt vairoties.

Viņņoto albatrosu populāciju Galapagu salās aizsargā nacionālā parka darbinieki. Taču ierobežotais izplatības areāls, piezveja ar āķu jedām, tūrisma radītie traucējumi, slimības un nelegālās zvejas sekas tuvējos ūdeņos rada ievērojamu apdraudējumu.

Īpaši liela ietekme ir zvejai ar āķu jedām, ko IUCN 2000. gadā iekļāva sarakstā 'Velnerable from Near Threateened'. Neskatoties uz to, ka 2001. gadā joprojām bija sastopami aptuveni 34 700 pieauguši putni, to skaits acīmredzot ir sācis samazināties nezināmā vietā. pēdējā laikā, iespējams, pateicoties zvejai ar āķu jedām, kas arī izjauc dzimumu attiecību (tēviņi tiek nogalināti biežāk).

Tā kā pašreizējā situācija padara populāciju ļoti neaizsargātu pret katastrofālu sabrukumu līdz izmiršanai, viļņotais albatross ir iekļauts IUCN Sarkanajā sarakstā 2007. gada kritiski apdraudētā statusā.