zelta Ērglis

Attēla avots

The zelta Ērglis (Aquila chrysaetos) ir viens no izcilākajiem plēsīgajiem putniem Britu salās un ir viens no diviem Lielbritānijas ērgļiem, otrs ir jūras ērglis (Haliaeetus albicilla). Zelta ērglis ir mazākais no diviem ērgļiem, tomēr tas ir daudz plašāk izplatīts visā Britu salās, jo īpaši Skotijas augstienēs, jo baltie ērgļi nesen tika atkārtoti introducēti pēc pēdējā putna nošaušanas 1917. gadā.

Mulas sala Skotijā ir lieliska vieta, kur vērot šīs elegantās plēsīgie putni kā arī daži balto jūras ērgļu pāri. Mīlu plašās ielejas un planējošās virsotnes nodrošina kanālus, pa kuriem putni medī un slīd, padarot novērojumus par regulāru parādību. Skotijā dzīvo aptuveni 450 vaislas pāri, un to skaits joprojām pieaug.

Ir sešas dzīvas zelta ērgļa pasugas, kas nedaudz atšķiras pēc izmēra un apspalvojuma. Tos var atrast dažādās pasaules daļās.



Zelta ērglis Apraksts

  Zelta Ērglis

Zelta ērgļa spārnu platums ir no 180 līdz 220 centimetriem, un tas var svērt līdz pat 5 kilogramiem.

Tāpat kā daudziem Falconiformes, mātītes ir ievērojami lielākas par tēviņiem, Zelta ērgļa gadījumā tās atkal sver vienu ceturtdaļu līdz vienai trešdaļai tikpat daudz kā tēviņi.

Viņu apspalvojuma krāsas svārstās no melni brūnas līdz tumši brūnai, ar pārsteidzošu zeltaini spožu vainagu un pakausi, kas dod putnam nosaukumu. Viņu augšējiem spārniem ir arī neregulāra gaišāka zona.

Jaunie zelta ērgļi atgādina pieaugušos, tomēr tiem ir blāvāks un raibāks izskats. Viņiem ir arī balta aste un balts plankums pie plaukstas locītavas, kas pakāpeniski izzūd ar katru izkausējumu, līdz piektajā gadā tiek sasniegts pilns pieaugušais apspalvojums. Zelta ērgļiem ir kvadrātveida aste un kājas, kas pilnībā pārklātas ar spalvām.

Zelta ērgļi nav ļoti vokāli, taču dažreiz tie atskan riešanas vai twee-o saucienu.

Zelta ērgļu biotopi

Zelta ērgļi dod priekšroku kalnainiem, bieži vien bez kokiem dzīvojošiem biotopiem, lai gan ligzdošanai ir nepieciešami lieli koki vai klinšu virsmas.

Zelta ērgļa diēta

  Zelta ērglis lidojumā

Zelta ērgļu knābis ir labi piemērots lielu laupījumu saplēsšanai.

Zelta ērglis ēd dažādus zīdītājus, piemēram truši , peles, murkšķi, zaķi, nepāra ievainots vai beigts jērs vai cits līdzīgi nekustīgs lielāks laupījums, kā arī citi gadījuma dzīvnieki un ķermeņi (beigts dzīvnieka līķis). Viņi ēdīs arī lapsas un briežu mazuļus. Ziemas mēnešos, kad laupījuma ir maz, Zelta ērgļi iznīcina ķermeņus, lai papildinātu savu uzturu.

Reizēm, kad nav pieejams ērgļi, nomedīs pūces, vanagus, piekūnus un āmrijas. Skotijas atklātā zeme nodrošina perfektu medību teritoriju šiem putniem, ļaujot ātri pielidot no gaisa, atstājot laupījumu nekur bēgt.

Zelta ērgļiem ir ļoti laba redze un tie var pamanīt laupījumu no liela attāluma. Viņu nagi tiek izmantoti laupījuma nogalināšanai un nešanai, knābis tiek izmantots tikai ēšanai.

Zelta ērgļa uzvedība

Zelta ērglis ir majestātisks putns, kas bieži redzams bez piepūles stundām riņķojot vasaras termālajos ūdeņos, kas paceļas no zemes.

Daži zelta ērgļi bieži medīs pa pāriem, viens putns dzen upuri pretim gaidošajam partnerim. Lieluma atšķirība starp tēviņiem un mātītēm ļauj vairāk nepāra putnu dzīvot ārpus zemes, tādējādi palīdzot uzturēt pietiekami lielu populāciju šim lielajam un lēni nobriestošajam putnam.

Zelta ērgļa reprodukcija

Zelta ērgļi draugs uz mūžu , katru gadu uzturas ļoti lielā teritorijā, bieži pārvietojas starp dažādām ligzdām (Eyries), lai izaudzinātu savus mazuļus. Viņi savā teritorijā būvē vairākas oderes un izmanto tās pārmaiņus vairākus gadus. Šīs ligzdas sastāv no smagiem koku zariem, kas lietošanas laikā ir apvilkti ar zāli. Veco ausu diametrs var būt 2 metri (6,6 pēdas) un 1 metrs (3,3 pēdas) augsts, jo ērgļi vajadzības gadījumā salabo savas ligzdas un palielina tās katrā lietošanas reizē. Ja acs atrodas uz koka, atbalsta koka zari var nolūzt ligzdas svara dēļ.

Zelta ērgļu mātītes parasti dēj divas melnas olas ziemas beigās vai agrā pavasarī. Pieaugušie zelta ērgļi inkubāciju sāk uzreiz pēc pirmās olas izdēšanas, olas izšķiļas pēc 45 – 50 dienām. Deviņas reizes no desmit tikai viens cālis izdzīvo, lai pamestu ligzdu, reizēm labu medību gadu rezultātā abi putni izdzīvo. Vēl pēc pāris mēnešiem jaunie ērgļi ir gatavi pamest ērgļus un veikt pirmos lidojumus.

Zelta ērgļi iegulda daudz laika un pūļu, lai audzinātu savus mazuļus. Kad viņi spēj medīt paši, vairums Zelta ērgļu izdzīvo daudzus gadus. Šos jaunos ērgļus bieži sajauc ar ķibelēm to līdzīgā izmēra un marķējuma dēļ.

Zelta ērgļa dzīves ilgums ir pat 30 gadi, lai gan aptuveni 20 gadi ir normāli savvaļas zelta ērglim.

Zelta ērgļa saglabāšanas statuss

Pieejamais biotops un pārtika mūsdienās ir galvenais ierobežojošais faktors. Kopš 20. gadsimta sākuma sadursmes ar elektropārvades līnijām ir kļuvušas par arvien nozīmīgāku mirstības cēloni. Pasaules mērogā IUCN neuzskata, ka Zelta ērglis ir apdraudēts.