Zivju ērglis

Atlasiet Mājdzīvnieka Nosaukumu







Attēla avots

The Zivjērglis putns (Pandion haliaetus) ir vidēji liels plēsējs, kas ir īpašs zivju ēdājs un ir izplatīts visā pasaulē. Tas sastopams visos pasaules kontinentos, izņemot Antarktīdu, bet Dienvidamerikā tikai kā nevairojošs migrants. Zivju ērglis bieži ir pazīstams ar citiem sarunvalodas nosaukumiem, piemēram, 'fishhawk', 'seahawk' vai 'Fish Eagle'.

Tā kā Osprey putns ir suga ar daudzām unikālām īpašībām, tam ir piešķirta sava taksonomiskā ģints Pandion un ģimene Pandionidae.

Osprey sver aptuveni 1400–2000 gramus (3–4,4 mārciņas), un tā garums ir 52–60 centimetri (20,5–24 collas). Tam ir 150–180 centimetru (5–5,9 pēdas) spārnu platums. Zivjērglim galvenokārt ir balta apakšdaļa un galva, izņemot tumšo masku caur aci, un diezgan vienmērīgi brūnas augšdaļas. Īsā aste un garie, šaurie spārni ar četrām garām “pirkstu” spalvām (un īsāku piekto daļu) piešķir tai ļoti atšķirīgu izskatu.



Lidojuma laikā zivjērgļiem ir izliekti spārni un nokarenas “rokas”, kas tiem piešķir kaijai līdzīgu izskatu. Viņu zvans ir virkne asu svilpienu, cheep cheep vai yewk yewk. Kad zivjērgļi atrodas pie savām ligzdām, tie izsauc neprātīgu “uzmundrinājumu”.

Ospeys diēta galvenokārt sastāv no zivīm. Noķertās zivis parasti ir 150–300 gramu (5,3–10 unces) smagas un aptuveni 25–35 centimetrus (10–12 collas) garas. Osprey ir īpaši labi pielāgojies šai diētai, ar maināmiem ārējiem pirkstiem, aizveramām nāsīm, lai niršanas laikā neļautu ūdenim, un uz aizmuguri vērstām zvīņām uz nagiem, kas darbojas kā stiebri, lai palīdzētu noturēt lomu.

Zivjērglis savu upuri atrod no gaisa, bieži vien lidojot, pirms ienirst ūdenī ar kājām, lai sagrābtu zivi. Kad zivs paceļas atpakaļ lidojumā, tā tiek pagriezta ar galvu uz priekšu, lai samazinātu pretestību. “Dzeļotie” nagi ir tik efektīvi rīki zivju satveršanai, ka dažkārt zivjērglis var nespēt atlaist zivi, kas ir smagāka, nekā paredzēts. Tas var izraisīt Osprey ievilkšanu ūdenī. Reti zivjērgļi var medīt citus mitrāju dzīvniekus, piemēram, rāpuļus (līdz jauno aligatoru izmēram), ūdens grauzējus, salamandras un citus putnus.

Zivjērglis vairojas pie saldūdens ezeriem un dažreiz piekrastes iesāļos ūdeņos. Lielākā daļa zivjērgļu sāk vairoties tikai piecu līdz septiņu gadu vecumā. Ja nav pieejamas ligzdošanas vietas, jaunie zivjērgļi var būt spiesti atlikt vairošanos. Lai atvieglotu šo problēmu, var tikt uzstādīti stabi, lai nodrošinātu vairāk vietu, kas piemērotas ligzdu veidošanai.

Zivju ērglis parasti draugs uz mūžu . Pavasarī viņi sāk piecus mēnešus ilgu partnerattiecību periodu, lai audzētu mazuļus. Zivjērgļu mātīte mēneša laikā izdēj 3–4 olas un paļaujas uz ligzdas lielumu, lai palīdzētu saglabāt siltumu. Kanēļa krāsas olas sver aptuveni 65 gramus (2,4 unces). Olas inkubē apmēram 5 nedēļas, pirms tās izšķiļas.

Tikko izšķīlušies zivjērgļu cāļi sver tikai 50–60 gramus (2 unces), bet izlido astoņu nedēļu laikā. Ja barības ir maz, pirmie izšķilušies cāļi, visticamāk, izdzīvos.

Zivju ērgli mazuļi tiek atpazīti pēc apspalvojuma augšējās daļas spilgtām bārkstīm, apakšpuses spilgtā toņa un svītrainā vainaga. Līdz pavasarim augšējo daļu nodiluma dēļ spārnu apakšspārni un lidojuma spalvas ir labāks jauno putnu indikators. Pieaugušus zivjērgļu tēviņus no mātītēm var atšķirt pēc slaidākā ķermeņa un šaurākiem spārniem. Viņiem ir arī vājāka vai neesoša krūšu josla nekā mātītei un vienmērīgāk bālas apakšspārnu segas. Tipiskais zivjērgļa dzīves ilgums ir 20–25 gadi.

Bubo pūces un Plikie ērgļi (un, iespējams, citi salīdzināma izmēra ērgļi) ir vienīgie lielākie plēsēji gan ligzdās, gan pieaugušie. Reti ir zināms, ka zivjērgļi tos medī krokodili kad viņi ienirst ūdenī.

Pirms divdesmit līdz trīsdesmit gadiem zivjērgļiem dažos reģionos draudēja iespēja izzust, jo suga nevarēja radīt pietiekami daudz mazuļu, lai saglabātu populāciju. Iespējams, tāpēc, ka 70. gadu sākumā daudzās valstīs tika aizliegti DDT (dihlordifeniltrihloretāns) un citi bīstami pesticīdi, kā arī samazināta vajāšana, zivjērgļi, kā arī citi cietušie. plēsīgo putnu suga ir veikuši ievērojamu atveseļošanos. 2007. gada IUCN Sarkanā saraksta kategorija: Vismazākās bažas.