Skunkss

  Skunkss

Skunkss ir plēsēju kārtas Mephitidae dzimtas zīdītāji. Ir saglabājušās 10 sugas skunks trīs ģintīs. Skunksus atpazīst pēc to unikālā izskata un brīdinājuma krāsas, kā arī spējas izsmidzināt šķidrumu ar spēcīgu, nepatīkamu aromātu no anālajiem dziedzeriem.

Skunksus var atrast tikai Jaunajā pasaulē, visā Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā. Dažādās ģints var atrast dažādās jomās. Tie apdzīvo mežus, tuksnešus, zālājus un akmeņainos kalnu apgabalus, taču tie nav sastopami blīvos mežos. Šie dzīvnieki ir galvenokārt visēdāji , ēdot veģetāciju, kukaiņi un citi mazi bezmugurkaulnieki un mazāki mugurkaulnieki.

Skunks parasti ir daudz un netiek uzskatīts par apdraudētu. Tomēr noteiktas sugas tiek uzskatītas par retām vai, iespējams, apdraudētām cilvēku nodarīšanas un to kažokādas pieprasījuma dēļ.



Skunksu sugas

Ir desmit dzīvas skunksu sugas. Šie ir:

Ģints: Conepatus

  • Conepatus chinga – Molīnas cūkdeguna skunkss
  • Conepatus humboldtii – Humbolta skunkss ar cūku degunu
  • Conepatus leuconotus – Amerikas cūkdeguna skunkss
  • Conepatus semistriatus – svītrains cūkdeguna skunkss

Ģints: mefīti

  • Mephitis macroura – skunkss ar kapuci
  • Mefīts mefīts – svītrains skunkss

Ģints: Spilogale

  • Spilogale angustifrons – dienvidu plankumainais skunkss
  • Spilogale gracilis – rietumu plankumainais skunkss
  • Spilogale putorius – austrumu plankumainais skunkss
  • Spilogale pygmaea – pigmeijraibs skunkss

  Skunkss

Skunk īpašības

Dažādām skunksu sugām ir atšķirīgs izmērs, sākot no 15,6 līdz 37 collām (40 līdz 94 cm) garumā un no 1,1 mārciņas (0,50 kg) līdz 18 mārciņām (8,2 kg). Mazākā ģints ir Spilogale, kas satur plankumainos skunksus, bet lielākā no tiem ir Conepatus ģints, kurā ir cūkdeguna skunki.

Šos dzīvniekus atpazīst pēc to uzkrītošajiem krāsu rakstiem. Skunkss parasti ir melns, bet dažreiz brūns, un uz sejas, muguras un kuplas astes ir redzams, kontrastējošs baltas kažokādas raksts. Visi skunki ir svītraini, pat no dzimšanas. Tiem var būt viena bieza balta svītra pāri mugurai un astes daļai, divas plānākas svītras vai virkne baltu plankumu un šķeltu svītru (plankumainā skunksa gadījumā).

Šīs svītras pāri mugurai un astei ir pazīstamas kā brīdinājuma krāsa, un tās ir paredzētas, lai atvairītu visus plēsējus.

Skunksiem ir vidēji izstiepts ķermenis ar salīdzinoši īsām, labi muskuļotām kājām un gariem priekšējiem nagiem rakšanai. Viņiem ir pieci pirksti uz katras pēdas. Viņu aste ir biezi apspalvota.

Skunk Spray

Skunkss, iespējams, ir vislabāk pazīstams ar anālo smaržu dziedzeriem, kas var radīt aerosolu. Viņiem ir divi dziedzeri, pa vienam katrā tūpļa pusē, kas ražo sēru saturošu ķīmisku vielu maisījumu, piemēram, tiolus (tradicionāli sauc par merkaptāniem), kam ir aizskaroša smaka. Šis aerosols ir tik spēcīgs, ka tas var atvairīt lāči un citi potenciālie uzbrucēji. Tas pat var izraisīt kairinājumu un pat īslaicīgu aklumu, un tas ir pietiekami spēcīgs, lai cilvēka deguns to pamanītu līdz 5,6 km (3,5 jūdzes) pa vējam!

Muskuļi, kas atrodas blakus smaržu dziedzeriem, ļauj skunksiem izsmidzināt ar augstu precizitātes pakāpi līdz 3 m (10 pēdas). Viņi pārvadā tikai tik daudz ķīmiskās vielas pieciem vai sešiem secīgiem izsmidzinājumiem, un ir vajadzīgas līdz desmit dienām, lai iegūtu citu krājumu.

Skunkss neapsmidzina citus skunkus, izņemot tēviņus pārošanās sezonā.

Mūžs

Skunkss savvaļā var dzīvot līdz 7 gadiem, lai gan raksturīgāk ir 5 līdz 6 gadi. Nebrīvē viņi var nodzīvot līdz 10 gadiem.

No 50% līdz 70% mazuļu skunksu neizdzīvo pirmo gadu gan plēsonības, gan slimību dēļ.

Diēta

Skunks ir visēdāji un ēd veģetāciju, kukaiņus un mazus bezmugurkaulniekus, kā arī mazākus mugurkaulniekus. Viņu visbiežāk izvēlētie ēdieni ir kāpuri, sliekas , gruži, grauzēji, ķirzakas , salamandras, vardes , čūskas , putni , kurmji un olas. Viņi arī parasti ēd ogas, saknes, lapas, zāles, sēnītes un riekstus.

Viņi ir nakts dzīvnieki un barību nakts laikā. Viņi sakņojas gar zemi un izrok savu upuri. Lai gan viņiem nav laba redze, lai atrastu savu laupījumu, viņiem ir lieliska oža.

  Skunkss

Uzvedība

Skunks parasti ir vientuļi dzīvnieki kad tie nevairojas, lai gan var pulcēties kopīgā siltumā sava areāla aukstākajās vietās. Viņi parasti nav agresīvi viens pret otru, bet tēviņi pārošanās sezonā aizstāvēs mātītes.

Tie ir krepusveidīgi, taču medī arī pa nakti, dienu pavadot patverties savos urvos, kuras var izrakt ar spēcīgajiem priekšējiem nagiem.

Papildus tam, ka skunkss izmanto aerosolu un brīdinājuma krāsu, lai atbaidītu plēsējus, tie arī šņāc, spiež kāju un uzrāda draudus. Kamēr skunkss nesmidzina viens otru, viņi cīnīsies ar zobiem un nagiem par vietu.

Skunks faktiski neguļ ziemas guļā, bet ieiet savos midzeņos uz ilgu laiku. Šajā laikā tie parasti paliek neaktīvi un reti barojas, izejot miera stadijā. Ziemā vairākas mātītes (pat 12) saspiežas kopā.

Šie dzīvnieki nav skaļi, bet dažreiz sazinās ar ņurdēšanu, rūcienu un šņākšanu.

Pavairošana

Nav daudz zināms par skunksa vairošanās paradumiem. Tie ir sezonāli vaislas, un vairošanās sezona ilgst divus līdz trīs mēnešus, bet vairošanās sezonas laiks dažādām sugām ir atšķirīgs. Parasti tas ir pavasarī. Skunkss ir daudzveidīgi, un tēviņi var cīnīties viens ar otru, lai vairotos ar mātīti.

Grūtniecības periods ir aptuveni 66 dienas. Pirms dzemdībām mātīte izraka midzeni, lai izmitinātu savu komplektu metienu. Metiena lielums svārstās no 2 līdz 10 komplektiem, kas piedzimst akli, kurli, bet jau pārklāti ar mīkstu kažokādas slāni. Apmēram trīs nedēļas pēc piedzimšanas viņi vispirms atver acis, un apmēram divus mēnešus pēc piedzimšanas komplekti tiek atšķirti. Jauni skunki parasti paliek kopā ar māti, līdz tie ir gatavi pāroties, kas ir aptuveni viena gada vecumā.

Mātītes ļoti aizsargā savus mazuļus un apsmidzina visus plēsējus, bet tēviņi nepiedalās mazuļu audzināšanā.

Skunk atrašanās vieta un dzīvotne

Dažādas skunksu sugas dzīvo dažādos Jaunās pasaules apgabalos. Mefīts svārstās no Kanādas dienvidiem līdz Kostarikai, Conepatus svārstās no ASV dienvidiem līdz Argentīnai, un Spilogale svārstās no Britu Kolumbijas dienvidiem rietumos un Pensilvānijas austrumos, dienvidos līdz Kostarikai.

Šie dzīvnieki parasti sastopami salīdzinoši atklātos mežos, zālājos, lauksaimniecības platībās, pļavās, atklātos laukos un akmeņainos kalnu apgabalos. Viņi pavada dienu zem aizsega, parasti urvās vai zem akmeņu vai baļķu aizsega. Viņi var paši izrakt alas vai izmantot citu sugu, piemēram, murkšķu vai murkšķu, midzeņus āpšus . Lielākajā gadalaikā tēviņi un mātītes atrodas vienā platībā, parasti 2–4 km2 (0,77–1,54 kvadrātjūdzes) mātītēm un līdz 20 km2 (7,7 kvadrātjūdzēm) vīriešiem.

Daži skunki ir arī veikli kāpēji, un tos var atrast kokos, meklējot barību vai lai izvairītos no plēsējiem.

  Skunks

Skunk aizsardzības statuss

Parasti netiek uzskatīts, ka skunksiem draud populācijas samazināšanās, un to izplatības areālā tie parasti ir sastopami daudz. Tomēr dažas sugas tiek uzskatītas par retām vai, iespējams, apdraudētām, un Palawan smirdošais āpsis pašlaik ir iekļauts kā neaizsargāts IUCN sarkanajā sarakstā cilvēka izraisītas biotopu degradācijas un sadrumstalotības dēļ.

Cilvēki pieaugušiem skunksiem ir lielākais drauds. Skunks tiek uzskatīts par kaitēkļiem to smaržas dēļ un to neregulāras plēsonības dēļ mājas mājputniem un olām. Viņus bieži nošauj vai nogalina cilvēki. Skunksiem ir arī ļoti slikta redze, kā rezultātā tie bieži vien izklīst uz ceļiem un tiek notriekti no automašīnām.

Dažkārt tiek tirgotas skunksu kažokādas, lai gan pašlaik tās nav īpaši pieprasītas.

Plēsoņa

Neskatoties uz to brīdinājuma krāsu un smaku, skunksus joprojām apdraud plēsēji no lielākiem plēsējiem, piemēram, koijoti , lapsas, pumas , civetes, Amerikāņu āpši , un lūsis. Ērgļi un ir zināms, ka pūces, īpaši ragainās pūces, medī skunksus.

Nepilngadīgie skunki tiek upurēti daudz biežāk nekā pieaugušie, jo 50 līdz 70% to neizdzīvo pirmajā dzīves gadā.

Skunk FAQ

Ko skunkss ēd?

Skunks ir visēdāji un ēd dažādus ēdienus. Tajos ietilpst kāpuri, sliekas, sliekas, grauzēji, ķirzakas, salamandras, vardes, čūskas, putni, kurmji un olas. Viņi ēdīs arī ogas, saknes, lapas, zāles, sēnītes un riekstus.

Vai skunkss guļ ziemas miegā?

Skunkss faktiski neguļ ziemas guļā, bet aukstākajos mēnešos paliks saspiedušies savos midzeņos un kļūs diezgan neaktīvi. Šajā laikā viņi ēd ļoti maz un guļ diezgan daudz.

Vai skunks ir naktsdzīve?

Skunkss parasti ir aktīvi nakts laikā, bet patiesībā tie ir krepuskulāri, kas nozīmē, ka tie ir visaktīvākie krēslas periodā. Dienas laikā viņi patveras savās urvās.

Kur dzīvo skunkss?

Skunks dzīvo dažādos apgabalos atkarībā no to sugas. Skunki ar kapuci un svītraini ir no Kanādas dienvidiem līdz Kostarikai, cūkdeguna skunki ir no Amerikas Savienoto Valstu dienvidiem līdz Argentīnai, un plankumaini skunki ir no Dienvidu Britu Kolumbijas rietumos un Pensilvānijas austrumos, dienvidos līdz Kostarikai.

Viņi pavada dienu urvos atklātos mežos, zālājos, lauksaimniecības platībās, pļavās, atklātos laukos un akmeņainos kalnu apgabalos. Viņi var vai nu paši izrakt šīs alas, vai arī izmantot citu sugu atstātās bedres.